donderdag 29 augustus 2013

The Daring Bakers: Mawa cake

Aparna of My Diverse Kitchen was our August Daring Bakers’ hostess and she challenged us to make some amazing regional Indian desserts. The Mawa Cake, the Bolinhas de Coco cookies and the Masala cookies beautifully spiced and delicious! :) Het is weer Daring Baker tijd en deze keer een Indiase cake. Dat is wel erg speciaal en erg onbekend.

Het meest bijzondere ingredient was volgens mij toch wel dat je de melk inookt tot een caramelkleurige substantie. Ik had iets van een gecondenseerde melksmaak verwacht, maar dat was zeker niet het geval. Het was veel minder zoet. Een klein nadeel was dat je er, vooral op het einde, echt bij moest blijven om aanbranden te voorkomen.

Verder was de cake erg smakelijk. De cardemom gaf het zeker een Indisch tintje. Een dikke 8.

Voor de Mawa:

 • 1 liter volle melk. 
Voor de cake: 
 • 115 gram boter, ongezouten op kamertemperatuur; 
 • 1 portie Mawa; 
 • 280 gram suiker; 3 eieren (L); 
 • 6 cardemompeulen. Verpulveren met de vijzel, vliesjes eruithalen; 
 • 4 eetlepels maizena; 
 • 240 gram bloem; 
 • 1 theelepel bakpoeder; 
 • 1/4 theelepel zout; 
 • 120 mL melk; 
 • 20 cashewnoten.  

Bereiding: Neem een grote koekenpan, het liefst met een anti-aanbaklaag. Giet de melk in de pan en breng de melk aan de kook. Zet het vuur op de middenstand en laat, door het vocht te verdampen, de melk inkoken tot 1/4, ongeveer 250 mL. Roer, zeker op het einde, goed door om aanbranden te voorkomen. Zet het vuur vervolgens laag en blijf daarbij roeren tot er klontjes ontstaan. Er mag geen vrij vocht meer aanwezig zijn, de Mawa mag er wel vochtig uitzien. Dit is het moment dat de Mawa klaar is. Laat de Mawa afkoelen tot kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Meng met de mixer op hoge snelheid de boter, Mawa en suiker luchtig. Klop de eieren er 1 voor 1 doorheen. Voeg het volgende ei pas toe als het eerste is opgenomen. Schenk de melk erbij en klop nogmaals goed door totdat deze helemaal is opgenomen. Meng met een vork in een tweede kom de maizena, bakpoeder, bloem, cardemompoeder en zout. Verlaag de snelheid van de mixer naar de middenstand en meng het meelmengsel door het Mawa mengsel. Gebruik een springvorm van 20 cm doorsnede en vet die in. Leg bakpapier op de bodem van de springvorm. Giet het deeg in de vorm en strijk het af. Verdeel de cashewnoten over het beslag. Zet de vorm in de oven. Na 30 minuten bedek je de bovenzijde met aluminiumfolie, zodat het niet te bruin wordt. Laat dan nog 30 minuten bakken. Controleer met een cakepen of een satéprikker of de cake gaar is. Wanneer je de prikker er insteekt en hij komt er droog uit, dan is de cake klaar. Laat 10 minuten in de cakevorm rusten en verwijder dan de vorm. Laat afkoelen naar kamertemperatuur.

4Pure: Mawa cakeGeen opmerkingen: