vrijdag 27 juli 2012

The daring bakers: crackers

  


Our July 2012 Daring Bakers’ Host was Dana McFarland and she challenged us to make homemade crackers! Dana showed us some techniques for making crackers and encouraged to use our creativity to make each cracker our own by using ingredients we love.
Crackers, de uitdaging van de Daring Bakers in Juli. Iets wat ik in ieder geval nog nooit had gemaakt en best wel wilde proberen. Door de vakantie zag/dacht ik er in ieder geval veel te laat aan. Eergisteren kwam ik erachter. En gisteren las ik dat ik twee varianten diende te maken. Ik had in ieder geval (te) weinig tijd om de juiste recepten te kiezen en om ze helemaal op smaak te brengen. En dat was jammer. Het begin is er zeer zeker. Maar hier en daar had het wat beter op smaak kunnen zijn.

Dat is dan in ieder geval iets wat ik in de toekomst ga uitproberen. Ik zal met een * bij het recept aangeven wat ik in ieder geval de volgende keer als ik dit maak ga aanpassen.

Ingrediënten:
Cheddar kruiden crackers:
- 200 gram Cheddar, grof geraspt;
- 235 gram bloem;
- 2 theelepels gedroogde oregano;
- 1/2 theelepel zout;
- 1/2 theelepel peper;
- 120 mL olijfolie, extra vierge;
- 120 mL water.
* Topping: in het originele recept stond een mengsel van 1 theelepel suiker, 1 theelepel zout en 1/2 theelepel cayennepeper. Dat was voor ons teveel. Zonder was echter te weinig. In het vervolg zou ik grof zeezout erover strooien.

Mediterrane kruiden volkorencrackers:
- 120 gram volkorenmeel;
- 125 gram bloem;
- 2/3 theelepel zout;
- 180 mL water (37 graden Celsius);
- 55 mL olijfolie, extra vierge;
- 1 theelepel verse rozemarijn, fijn gehakt;
- 1 theelepel verse dragon, fijn gehakt;
- 1 theelepel verse basilicum, fijn gehakt.
* Topping: besmeren met olijfolie en bestrooien met zeezout.

Bereiding:
Cheddar kruiden crackers:
Meng alle ingrediënten door elkaar totdat je een deeg hebt gevormd. Wanneer het deeg te erg plakt voeg je nog wat bloem toe. Mocht het te droog zijn en uit elkaar vallen, dan voeg je wat extra water toe.
Verpak het deeg in plastic en laat het minstens 2 uur in de koelkast rusten.
Verwarm ondertussen de oven voor op 160 graden Celsius. Rol het uit met een deegroller en steek met een koekjesuitsteker het deeg uit. Leg op een bakplaat bekleedt met bakpapier het deeg. Bak gedurende 20 minuten af.  

Mediterrane kruiden volkoren crackers:
Meng alle ingrediënten door elkaar totdat je een deeg gevormd hebt.  Kneedt het tenminste 5 minuten goed door. Wanneer het deeg uit elkaar valt voeg je nog wat water toe, mocht het te veel plakken dan voeg je wat bloem toe. Leg het deeg in een kom, bedek met een natte doek en laat tenminste 30 minuten bij kamertemperatuur rusten.
Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden Celsius. Met de pastamachine rol je het deeg uit tot stand 6. Vervolgens snijdt je het deeg in driehoekjes. Leg op een bakplaat met bakpapier. Bak gedurende 20 minuten of totdat de cracker net bruin wordt.

Het eindresultaat:Geen opmerkingen: