zondag 17 november 2013

Zelfgemaakte kippenbouillon













Zoals aangegeven bij de blogpost Oosterse kippensoep, hierbij het recept van een heerlijke kippenbouillon. En dan blijkt dat al die smaakversterkers die zijn toegevoegd aan een standaard blokje, echt niet nodig zijn. Misschien dat je denkt, maar dat is hartstikke zonde van al die gebruikte groenten en vlees. Maar alles wordt hier hergebruikt. De groenten gaan naar de kippen, die zijn echt dolblij met dat maaltje. En het kippenvlees wordt van de botten verwijderd en bewaard in de diepvries. Dat kan heerlijk gebruikt worden, wanneer we kippensoep eten (natuurlijk), maar is ook heel lekker door de nasi.

Kippenbouillon is erg goed in te vriezen. Gebruik je vaak kleine hoeveelheden dan kun je het prima als ijsklontje (in een bakje of zakje) invriezen. Verder gebruik ik vaak diepvriesbakken en vries ik het per 250 mL in. Zo heb ik altijd een voorraadje bouillon bij de hand.

Ingrediënten:
  • 3 uien, gepeld;
  • 3 kruidnagels;
  • 3 wortels;
  • 3 preien;
  • 2 stengels bleekselderij;
  • 1 kip van ongeveer 2 kg;
  • bosje tijm;
  • 4 stengels peterselie,
  • 1 laurierblad;
  • 6 tenen knoflook;
  • 1 theelepel zout;
  • 10 peperkorrels;
  • 2500 milliliter water.
Materialen:
  • Soeppan;
  • Bindtouw.
Bereiding: 
Spoel de kip af onder stromend water. Snijdt twee uien in vieren. In de overgebleven ui steek je de kruidnagel. Was de prei en snij deze in de lengte in vieren. Schraap de wortels en snijdt ook deze in de lengte in vieren. Pel de knoflook. Was de stengels bleekselderij.
Leg de kip in een soeppan. Voeg de groenten en de kruiden erbij. Schenk het water bij de ingrediënten en laat het geheel aan de kook komen. Laat dit vervolgens een uur sudderen. Schep het vet en andere onregelmatigheden die boven zijn komen drijven af. Verwijder de kip en laat de bouillon nog 1,5 uur verder koken.
Zeef vervolgens de bouillon. Meet de bouillon in een maatbeker. Er zou rond de 1750 mL bouillon moeten zijn. Is dit nog meer dan heeft het nog even tijd nodig om verder in te koken.
Vervolgens de soeppan in een teil of afwasbak met koud water zetten en zonder deksel snel laten afkoelen.
De bouillon is klaar voor gebruik in andere gerechten of als basis voor een soep.

Tips en tricks: 

  • Een eenvoudige manier om de kruiden te binden is het volgende: Pak een van de buitenste bladeren van de prei. Leg op een helft de tijm, peterselie en laurierblad. Vouw de andere helft eromheen en bindt het geheel vast;
  • De peperkorrels zijn prima bij elkaar te houden in een thee-ei. Wanneer je de groenten aan de kippen wilt voeren, is het een eenvoudige manier om de peper te verwijderen;
  • Je kunt het vet afscheppen met een schuimspaan of lepel.
4Pure: kippen bouillon
















Topblogs

Geen opmerkingen: