vrijdag 8 november 2013

Zelf pasta maken van speltmeelVandaag in de Landwinkel in Oss een kookdemonstratie gegeven, zelf pasta maken. En zoals beloofd blog ik bij dezen nogmaals hoe je dat het beste kunt doen. De Kitchen Aid, zoals was te zien in de Landwinkel, is een behoorlijk dure investering en zeker niet nodig om goede pasta te krijgen. Goede pasta kun je ook gewoon met de hand draaien met een pasta machine rond de twintig Euro. En wil je helemaal goedkoop dan rol je de vellen deeg op en snij je ze met de hand. Zo kun je prima tagliatelle maken.

Onderstaand geef ik je het recept van heerlijke zelfgemaakte pastadeeg.

Ingrediënten (per persoon):

 • 100 gram speltmeel;
 • 1 eetlepel olijfolie;
 • 1 ei (L).
Materialen:
 • Pastamachine;
 • plastic folie;
 • Uithangrekje of houten stok.
Bereiding:
Op het werkblad leg je de speltmeel In het midden maak je een kuiltje en daarin giet je de olijfolie. Vervolgens breek je het ei in het kuiltje. Met een vork meng je het ei door het meel. Wanneer het is opgenomen, kneedt je het deeg met de hand tot je de structuur van stug naar soepel voelt veranderen. Dat zal ongeveer na 10 minuten zijn.
Maak een bol van het deeg en verpak het in plastic folie. Laat 30 minuten in de koelkast rusten.
Na 30 minuten pak je de bol uit de koeling en neem je 50 gram van de bol. Deze druk je plat. Pak het eerste bolletje en druk het plat. Bestrooi het met een beetje speltmeel wat je uitwrijft.

Zorg dat de pastamachine op de breedste stand staat. Bij de Kitchen Aid is dat stand 1 staat. Haal het deeg er 3 x door, waarbij je het telkens dubbel vouwt. Vervolgens ga je naar stand 2 en haal het deeg er 2 x door. Daarna ga je naar stand 3 en ook daar haal je het deeg 2 x door. Doe nog wat meel op de lap deeg en wrijf dat uit. Zet de machine op stand 4 en wederom 2 x erdoorheen. Eindig met stand 7 waar je de pasta 2 x doorheen draait. Doe nog wat speltmeel op het deeg en wrijf het uit. Als de lap te lang is, snijdt hem dan doormidden. Hang de lap op de standaard. Wanneer het deeg aan de buitenranden droog aanvoelt pak je de spaghetti onderdeel en draai de lap deeg hier doorheen. Vang de spaghetti op en hang het over het tweede droogrek.
Breng water met een theelepel zout aan de kook. Kook de pasta ongeveer 2 minuten (niet alle pasta tegelijkertijd). 

Tips:
 • In plaats van speltmeel kun je ook bloem gebruiken;
 • In plaats van het deeg met de hand te kneden, kun je het ook met de mixer met deeghaken of keukenmachine met deeghaken mengen. Houdt er wel rekening mee dat dit ook rond de 10 minuten duurt;
 • Wil je voor meerdere personen pasta maken dan vermenigvuldig je de ingrediënten maal het aantal personen;
 • Als je het leuk vindt om bijvoorbeeld je lasagne bladen te versieren kun je tussen twee vellen die helemaal door het apparaat zijn geweest, verse kruiden leggen (zie foto 2 bovenin). Draai dat vel dan nogmaals door de laatste stand;
 • De pan waarin je de spaghetti gaart moet een paar liter water bevatten en aan de kook zijn. Door het koken van het water, zal de spaghetti niet plakken. Aan het water hoeft daardoor geen olijfolie te worden toegevoegd. Dat doe je later bij het serveren of verwerken.
4Pure: spaghetti bolognaiseGeen opmerkingen: