maandag 11 november 2013

Jachtschotel





Het wordt echt herfstachtig en koud. Alhoewel vandaag de zon er nog goed door komt met een strak blauwe lucht. Met dit weer denk ik dan echt aan comfort food. Voedsel wat er zijn tijd over heeft gedaan om op smaak te komen. Bijvoorbeeld een heerlijke jachtschotel. Daar kan ik dan echt van genieten.
In het recept van deze jachtschotel, proef je bij elke hap het zoete saus van het vlees en de appels gemengd met de hartige spekjes en aardappels. Een unieke en heerlijke combinatie.

Hierbij het recept:
Ingredienten:

  • 800 gram magere runderbraadlappen;
  • 2 eetlepels bloem;
  • 2 eetlepels olie;
  • 50 gram boter;
  • 125 gram spekblokjes;
  • 2 uien, middelgroot;
  • 4 kruidnagels;
  • 10 jeneverbessen, gekneusd;
  • 2 laurierbladeren;
  • 300 mL rode wijn, geen slobberwijn, maar een lekkere goede wijn;
  • 2 plakjes ontbijtkoek;
  • 1 kilo aardappelen, kruimig;
  • 150 mL volle melk;
  • 100 gram boter, ongezouten;
  • snufje nootmuskaat;
  • 2 appels;
  • paneermeel.
Materialen:
  • Ovenschaal;
  • Braadpan;
  • Thee-ei of leeg theezakje;
  • pureestamper of knijper.
Bereiding:
Snijdt het vlees in dobbelstenen van ongeveer 1.5 x 1.5 cm. Snipper de ui. In een thee-ei of theezakje stop je de kruidnagels, jeneverbessen en laurierbladeren. Zo haal je ze er op het eind gemakkelijk uit.
In een pan verwarm je de olie met de 50 gram boter. Bestrooi het vlees met de bloem en breng op smaak met zout en peper. Bak het vlees aan, zodat het een mooie bruine kleur heeft. Doe de spekblokjes en de uien erbij en bak alles nog eens 5 minuten. Leg het zakje met kruiden erin en schenk de rode wijn erbij. Schep alles nog eens goed door. Leg de deksel op de pan en laat alles 2 en een half uur sudderen. Schep alles elk half uur door en controleer of er nog voldoende vocht bij zit. Anders schenk je er nog wat water bij. Na twee en een half uur verkruimel je de peperkoek in grove stukken door de stoofschotel. Zet het vuur zo laag mogelijk en sudder nogmaals 30 minuten. Vergeet niet om goed te roeren, want door de toegevoegde peperkoek kan een en ander wat eerder aankoeken.
Verwarm de oven ondertussen voor op 250 graden Celsius en schil de aardappelen. Kook ze 20 minuten tot ze goed gaar zijn. Stamp de aardappelen met een stamper fijn (of gebruik een knijper).  Verwarm in een klein pannetje de melk met boter en nootmuskaat tot ze warm zijn (het hoeft niet te koken).  Schenk het warme melkmengsel over de gepureerde aardappelen en meng vlug door. 
Wanneer het vlees 3 uur heeft gesudderd, verwijder je het zakje met kruiden en schep je het vlees in een ovenschaal. Schep de aardappelpuree erboven op. Schil een appel, snijdt hem in vieren en verwijder het klokhuis. Snijdt elk kwart in 3 plakje en verdeel die over de bovenzijde van de puree. Strooi daar het paneermeel over.
Zet de jachtschotel 15 minuten in de oven totdat de puree aan de bovenzijde mooi bruin van kleur is.


Tips:
  • In plaats van paneermeel kun je ook met twee beschuiten tegen elkaar wrijven, boven de stoofschotel;
  • Aardappelpuree maak je het eenvoudigst met een stamper of knijper. Heb je dat niet prak dan de aardappelen zo fijn mogelijk met een vork;
  • Dit gerecht is erg lekker met een winterse groente zoals rode kool met appeltjes.
4Pure: jachtschotel

Geen opmerkingen: