zaterdag 26 oktober 2013

Ffwd: kaas soufflé

Alweer een nieuw recept gemaakt uit het boek van Dorie Greenspan voor de French fridays with Dorie club. Deze keer was het de bedoeling om een munster kaas soufflé te maken.
Maar ja, 4Pure heeft de mazzel van een geweldige kaasmakerij in de buurt (bij onze Landwinkel in Oss), dus aldaar een heerlijke polderkaas gehaald (want die heeft een wat sterkere smaak) en de munster vervangen door de polderkaas.
Zoals jullie wellicht weten is het niet eenvoudig om een goede soufflé te maken. Wat er kan gebeuren is dat hij mooi boven de ramekin uitstijgt in de oven, maar op het moment dat je hem eruit haalt, hij kan inzakken als een plumpudding.
Het is dan ook erg belangrijk om de recepten goed te lezen. Ik had echter een klein probleempje. Mijn ramekin was iets te groot. Dus mijn soufflé is goed gerezen, maar niet boven de ramekin uit.
Jammer voor de foto. Maar beïnvloedt dat de smaak? Duidelijk niet. Dit was erg lekker en een keer een leuke manier om een kaas als bijgerecht te serveren.

Ingrediënten (2 soufflés):

  • 100 gram polderkaas;
  • 200 mL volle melk;
  • 1 eetlepel boter;
  • 1,5 eetlepel bloem;
  • zout en versgemalen peper;
  • 2 eieren (M);
  • 2 ramekins van 10 cm doorsnee.
Bereiding:
Verwarm de oven, voor een beter resultaat met onder- en bovenwarmte, voor op 200 graden Celsius. Snijdt de kaas in blokjes van 0.5 bij 0.5 cm. Kook de melk. Smelt de boter in een pannetje (niet bruin laten worden) en voeg de bloem toe. Roer goed door met een houten lepel en kook 2 minuten. Voeg

de hete melk toe en houdt het mengsel op het vuur. Pak een garde en blijf roeren tot je merkt dat de saus indikt en wanneer je roert sporen zichtbaar blijven. Haal van het vuur af en laat 10 minuten afkoelen. Scheidt ondertussen de eieren. Voeg na 10 minuten de eidooiers 1 voor 1 toe aan het bloem/melk/botermengsel terwijl je roert met de garde. Voeg vervolgens de kaas toe. Zet terzijde.
Klop de eiwitten met de garde, keukenmachine of mixer tot hij stijf is. Dit kun je controleren door te kijken of een piek omhoog blijft staan, wanneer je even stopt.
Voeg 1/4 deel van de eiwitten toe aan het kaasmengsel en roer goed door. Hierdoor went het kaasmengsel aan de luchtigheid van de eiwitten. Pak een spatel en meng met de spatel heel voorzichtig het eiwit door het kaasmengsel. Pak de ramekins en vul tot 2/3 met het kaasmengsel. Zet in de oven gedurende 20 tot 25 minuten.

Het eindresultaat (zie je hoe luchtig?):

4Pure: Polderkaas soufflé

Geen opmerkingen: