woensdag 31 juli 2013

Vakantierecept: varkenshaasspiesje met komkommerwortel salade

Een nieuw recept in onze vakantie special. Wederom met gebruik van de skottelbraai. Maar ook deze keer mogelijk met de barbecue. Zeker met de zomerse temperaturen die onze kant weer op komen een erg lekker recept om te maken! (zelfs al ben je niet op vakantie).

Ik heb het recept voor de salade overigens in tweeën gedeeld. Een helft heb ik zonder dressing gemaakt en de andere helft met. De dressing is voor kinderen soms net het accent waardoor ze het iets minder lekker vinden (maar dat kan voor elk kind natuurlijk anders zijn). De meeste kinderen zijn echter dol op worteltjes en komkommer, dus de vitamientjes vliegen erin!


Ingrediënten (4 personen):
Salade

  • 3 wortels;
  • 1 eetlepel zeezout;
  • 3 eetlepels azijn;
  • 2 theelepels suiker;
  • ijsbergsla;
  • 1 komkommer.

Varkenshaasspiesjes

  • 500 gram varkenshaas;
  • 3 eetlepels sojasaus;
  • 1 eetlepel azijn;
  • 1 theelepel suiker;
  • 3 eetlepels olijfolie.

Bereiding:
Voorbereiding:
Meng voor de marinade voor de varkenshaas de sojasaus, azijn, suiker en olijfolie tot een papje. Snijdt de varkenshaas in blokjes van 1.5 bij 1.5 cm. Doe de varkenshaas bij de marinade en zorg ervoor dat alle stukjes vlees met de marinade bedekt zijn. Laat tenminste 1 uur in de koelkast marineren. Rijg aan spiesen. Bewaar tot gebruik in de koelkast.

Schraap de wortels. Snijdt de onder- en bovenzijde van de wortel. Snijdt de wortel in julienne reepjes (reepjes met als lengte en dikte de omvang van een lucifer). Doe de wortel in een vergiet en strooi het zout erover. Meng goed en laat 10 minuten staan. Schil ondertussen de komkommer. Snijdt ook de komkommer in julienne reepjes en doe die in een kom. Spoel na 10 minuten de wortel af met water en droog goed af. Doe de wortel bij de komkommer. Voor de dressing verwarm je in een pannetje de azijn en meng je de suiker erdoor. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Doe de dressing bij het komkommer/wortel mengsel. Bewaar tot gebruik in de koelkast.

Bereiding:
Zorg ervoor dat de skottelbraai met het rooster gereed staat. Leg de spiesen hierop en grill in 4 minuten per kant de spiesen tot het varkenshaas net nog een beetje rosé is.
Leg ondertussen op elk bord een blaadje ijsbergsla, met de holle kant naar boven. Schep de salade hierin. Leg de spies op het bord en serveer met brood.

4Pure: varkenshaasspiesje met komkommerwortel salade

Geen opmerkingen: