vrijdag 4 januari 2013

French Fridays with Dorie: spatzle met kruiden

Zoals beloofd: het is weer vrijdag. French Friday with Dorie tijd! Deze keer een recept voor spatzle met kruiden. De naam leek me te wijzen op een Duits/Oostenrijks gerecht (van oorsprong) en dat blijkt ook zo te zijn.
Het lijkt een beetje op pasta, maar met een eigen bereidingswijze. Officieel wordt het gemaakt met een speciaal spatzle hulpmiddel, maar ik heb een pureeknijper gebruikt en dat werkte prima.

Qua smaak bleek het verrassend lekker. Goed op smaak door de kruiden en het uitje. In het oorspronkelijke gerecht werd er ook nog champignons meegebakken, maar vanwege allergie├źn hebben we die er uit gelaten. Niet getreurd, het blijkt nog steeds erg lekker. Dorie geeft aan dat dit lekker is in combinatie met vis en dat zal zeker zo zijn. Mocht je het recept in twee stappen willen maken, dan kun je het na het 1 minuten koken, afgedekt in de koelkast zetten en nog 2 dagen bewaren.

Voor het recept, normaal gesproken worden die niet gepubliceerd bij French Fridays with Dorie, maar aangezien deze via het internet makkelijk terug te vinden is, heb ik voor jullie de Nederlandse Vertaling erbij gedaan:

Spatzle met kruiden (uit Around my french table van Dorie Greenspan)

Ingredienten:
- 280 gram bloem
- zout en peper
- 1/8 theelepel versgemalen nootmuskaat
- 180 ml volle melk
- 3 eieren (L)
- 3 eetlepels verse kruiden. Zelf heb ik 4 takjes peterselie, 4 takjes tijm, 2 takjes rozemarijn en 10 bieslookstengels genomen (maar ja ik heb ook een grote kruidentuin)
- 60 gram boter, ongezouten
- 2 eetlepels extra vergin olijfolie
- 1 fijngehakte ui
- 180 ml kippenbouillon

Bereiding

Meng in een grote kom bloem, 1 theelepel zout, 1/4 theelepel witte peper en de nootmuskaat. In een grote maatlepel meng je de melk en de eieren. Giet langzaam de vloeistof op de droge ingredi├źnten. Roer ondertussen met een houten spatel, totdat er geen klontjes meer zijn. Ga door met roeren tot je een zacht klevend, dik maar nat deeg hebt. Roer 1 1/2 eetlepel kruiden erdoorheen.
Beboter een grote kom. Breng een grote pan met gezouten water aan de kook. Gebruik de pureeknijper en en duw het deeg in kleine delen door de gaten in het kokende water. Roer door laat de spatzle aan de oppervlakte komen en kook nog 1 minuut, tot het boven komt drijven. Haal de spatzle er met een uitleklepel uit en breng ze over naar de beboterde kom.
Dit is het moment dat het gerecht even afgekoeld kan worden bewaard.
Verhit 2 eetlepels boter en 1 eetlepel olie in een grote pan, medium gas. Voeg de ui toe en kook tot deze zacht wordt, ongeveer 5 minuten. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de overige 2 eetlepels boter en olie toe en roer de spatzle er doorheen. Kook, al roerende, tot de spatzle voldoende warm is en bruin begint te worden, ongeveer 5 tot 10 minuten. De spatzle moet echt lekker knapperig bruin zijn.
Giet 180 ml kippenbouillon over de spatzle en kook totdat bijna alles is verdampt.  Breng op smaak met zout en peper, voeg de resterende 1 1/2 eetlepel kruiden toe en dien onmiddellijk op.Geen opmerkingen: