vrijdag 28 december 2012

High tea

En de kerstdagen goed doorgekomen? Ik in ieder geval wel. In de laatste dagen van het jaar, kijk ik altijd terug op het afgelopen jaar. De laatste paar maanden ben ik erg druk geweest met mijn kookavonden. Gelukkig vind ik het geweldig om ze te geven en krijg ik er veel energie van.
Ik haal veel inspiratie uit de kookavonden en uit mijn eigen wei en kan mijn creativiteit daar compleet in kwijt.
Het concept is duidelijk: lekker koken, zonder pakjes en met ingrediƫnten die zo duurzaam mogelijk worden verkregen. En de groenten van het seizoen, die groeien in mijn wei kunnen door de deelnemers aan de avonden zelf worden geplukt. Verser kan niet.
De recepten die we koken moeten er goed uitzien, seizoensingredienten hebben en makkelijk te maken zijn. En ze moeten natuurlijk heerlijk smaken.
Bij elke avond ligt daar een uitdaging, want geen avond is hetzelfde. Niet alleen houdt ik rekening met bovenstaande aspecten, maar ook met wat ik noem voedseluitdagingen. En die komen voor in vrijwel elke groep. Vegetarisch, het vermijden van bepaalde ingrediƫnten zorgen ervoor dat er vrijwel geen kookavond dezelfde gerechten gemaakt worden.
Wanneer mensen dan tevreden naar huis gaan dan heb ik een topavond.
Voor wat betreft mijn wei, daar ben ik nog steeds lerende in. Ik heb veel groenten en fruit gehad in het afgelopen jaar, maar ook zo mijn eigen problemen. Konijnen (die hele schattige) zijn erg normaal in dit gebied, maar ook zij vinden mijn groenten en fruitstruiken en bomen erg lekker. In de permacultuur cursus die ik volg heb ik dit probleem ook al aan de kaak gesteld (wellicht door een combinatie van planten dat ik de konijnen op afstand kan houden). De oplossing: een hek. Er is geen combinatie van planten die de konijnen zou tegenhouden. En dat hek is nou net de oplossing die ik niet zie zitten. En wat ook niet echt praktisch is, want hekjes kunnen per ongeluk open blijven staan.
Misschien dat ik dit jaar met de oplossing voor mijn wei ga komen. Ik denk er in ieder geval hard over na. En ik ben al bezig met mijn groeiplan. Ik kan daardoor al bijna niet meer wachten tot de lente, wetende dat de winter net is begonnen.
Ik heb het afgelopen jaar kookdemonstraties gegeven bij verschillende bedrijven om te laten zien wat we maken in de avonden. En om te laten zien welke variaties er zijn met seizoensgroenten.
En ik had mijn eigen media-aandacht. Een goed geschreven artikel in het Brabants Dagblad. Dat gaf een stroom positieve reacties.
Was er dit jaar ook nog iets wat minder was: ja, zoals jullie gemerkt hebben schoot het bloggen er bij in. Enerzijds vanwege veel bezigheden die komen kijken bij het opzetten van een bedrijf, anderzijds heb ik veel gekookt, maar zijn een groot aantal recepten bij de kookavonden gebruikt en die blog ik (nog) niet.
Dus mijn voornemens in het nieuwe jaar:
Meer bloggen: recepten en voortgang in de wei. Daarbij ga ik wel mijn posts een beetje aanpassen. Een foto op het eind in plaats van vier. Ik heb namelijk een aantal superrecepten die, doordat ik in tijdsnood kwam, een gebrek aan inspiratie of ik tijdens het koken een foto vergat, een aantal recepten niet kunnen bloggen. Ik hou het dus bij een mooie foto van het eindresultaat.
Het uitbreiden van de mogelijkheden bij mijn kookavonden. Zoals gezegd blijkt het dat elke kookavond uniek is en dat wil ik ook zeker zo houden! Op dit moment is de high tea populair, waarbij zelf de hapjes worden bereidt.
En Lol! Omdat ik denk dat dat het allerbelangrijkste is om terug te kijken op goede kookavonden. Wanneer je lol hebt, krijg je energie, inspiratie, creativiteit, wordt je beter en krijg je nog betere recepten, worden de avonden beter enzovoorts.
Dus mijn motto voor het aankomende jaar is: blijf het LEUK vinden!

Ik hoop dat je mijn terugkijk op 2012 leuk vind en hoop je te zien in het nieuwe jaar. En voor mijn foto van vandaag heb ik een foto gekozen die een deel laat zien van de hapjes die we maken bij de high tea (maar zoals je weet, de recepten veranderen want elke avond is uniek!)

Een voorspoedig en gezond 2013!

Geen opmerkingen: