donderdag 13 september 2012

The daring cooks: paella

  

De kookstudio loopt goed. In de pluktuin is het nu het drukst van alle tijden en dat merk je dan ook meteen aan mijn bloggedrag. De laatste tijd was die tot het nulpunt gedaald. Sorry. Ik zou willen beloven dat daar heel veel verandering in gaat komen, maar dat is een belofte die ik misschien wel niet in kan gaan lossen.

Maar voor deze week staan meteen twee blogberichten gepland: deze paella en nog een recept uit Dorie Greenspan boek met heerlijke peren.

Laten we beginnen met de paella. Imma van de blog La Galletika heeft ons deze maand uitgedaagd om een heerlijke paella te maken. En omdat wij dit jaar ook nog in Spanje op vakantie zijn geweest komen de mooiste en lekkerste paella herinneringen weer boven. Een goed paella recept is nooit weg!
Dus aan de slag gegaan met de wok, want een paella pan behoort niet tot mijn vaste kookuitrustingen, en het resultaat was erg lekker. Dat kwam natuurlijk ook door de eigen gekweekte boontjes en doperwtjes. Zeker een aanrader als je nog eens heimwee hebt naar je vakantie!

Het recept is als volgt:

Ingrediënten:
- 500 gram garnalen, gepeld;
- 250 gram varkenshaas;
- 500 mL kippenbouillon;
- 500 mL visbouillon;
- 500 gram kipfilet;
- 500 gram snelkookrijst;
- 3 plukjes saffraan;
- 4 knoflookteentjes;
- bosje peterselie
- 170 gram gezeefde tomaten;
- 125 gram groene bonen;
- 125 gram erwten;
- citroen;
- 1/2 peper.

Bereiding:
Snijdt de varkenshaas en kipfilet in blokjes van 1 x 1 cm. Snijdt een peper aan reepjes. Snijdt de knoflookteentjes zeer fijn. 
Verhit de olie in de wok en voeg de helft van de knoflookteentjes toe. Roerbak gedurende twee minuten en haal de knoflook eruit. Voeg de garnalen toe en roerbak deze tot ze mooi roze zijn gekleurd. Haal de garnalen eruit, doe ze in een tweede schaal en zet ze terzijde. Roerbak vervolgens de kip en varkenshaas. Voeg het pepertje toe en breng op smaak met zout. Giet de gezeefde tomaten erbij en voeg 500 mL kippenbouillon toe. Breng aan de kook en laat gedurende 30 minuten koken. Voeg de visbouillon en de boontjes toe. 
Maak "la picada". In een blender maal je de helft van de knoflook, peterselie en de saffraan. Schenk een soeplepel van het kookvocht erbij en meng nogmaals. Giet dat bij de paella. Voeg de rijst toe en de erwten. Breng het geheel weer aan de kook en laat doorkoken totdat het vocht verdampt is. Voeg de garnalen toe en maak het gerecht af met enkele druppels citroensap. Draai het vuur uit en leg er een theedoek over. Laat 15 minuten staan. 
Eet smakelijk.
Geen opmerkingen: