donderdag 2 augustus 2012

Tomaten pasta salade

  
De tomaten zijn eindelijk aan het rijpen. Nog niet voldoende om een hele maaltijd ermee te koken, maar genoeg voor een heerlijke salade. Gisteren was het erg warm en konden we zwemmen in ons zwembad en deze salade paste daar heerlijk bij voor de lunch.

Onze tweede zoon, die kok en slager wil worden (geen idee hoe hij op het slagersthema is gekomen), heeft de tomaten mee geplukt. En een beetje geholpen met het koken (ja je wilt toch kok worden).

Hij heeft ze overigens niet geproefd (de tomaten dan), te gezond volgens hem als je ze in een salade kan terugvinden. Mijn jongste at echter zijn hele bordje leeg. De oudste... die at er niets van. Hij wachtte eerst de mening van de andere twee en de pasta salade was op. Heel jammer voor hem, hij heeft iets anders voor de lunch moeten eten.

Het recept bevat dus verse tomaten en balsamico crème. De balsamico voegt een klein beetje zoet aan de salade toe. Ik heb niet de gewone balsamico azijn gebruikt, maar zelfgemaakte balsamico crème. Hoe je dat maakt? Hartstikke eenvoudig. Je schenkt ongeveer 250 mL balsamico azijn in een steelpan op hoog vuur gedurende 15 minuten. Je krijgt een ontzettende azijngeur rond je kookfornuis, dus vergeet je afzuigkap niet aan te zetten. Vervolgens laat je de siroop afkoelen en je balsamico crème is gereed.

Ik heb in dit recept rode roma tomaten en kleine gele cherrytomaten gebruikt. De laatste is een oud ras, die ik al een hele tijd wilde kweken. En de combinatie ziet er toch schitterend uit in de salade.

 Ingrediënten:
- 250 gram verse pasta;
- 100 gram tomaten;
- een handjevol basilicum, fijn gesneden en enkele voor de garnering;
- 3 takjes verse tijm;
- 50 mL balsamico crème;
- 5 knoflook tenen;
- 50 mL olijfolie.

Bereiding:
Kook de pasta volgens de instructie op de verpakking (bij verse pasta ongeveer 2 minuten) en laat het afkoelen. Was de tomaten. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Pak een bakplaat en sprenkel daar olie op. Leg daar de tijm, knoflook en tomaten op. Laat de plaat gedurende 20 minuten in de oven bakken. Laat ook dit afkoelen.
Wanneer zowel de pasta als de tomaten voldoende zijn afgekoeld, snijdt je de tomaten in eetbare stukken (als dat nog nodig is) en doe ze in een schaal. Stamp de knoflook met je vork fijn en rits de tijmblaadjes van de takjes. Schenk het kookvocht uit de bakplaat in een schaal en voeg daar de knoflook, tijmblaadjes en balsamico crème aan toe. Roer dit allemaal goed door.
Schep de pasta in de serveerschaal en schenk het balsamico mengsel daaroverheen. Meng alles goed.
Voeg de tomaten en de fijngehakte basilicum toe en meng nogmaals. Garneer het geheel met de basilicumblaadjes.
Serveer meteen.Geen opmerkingen: