zaterdag 28 januari 2012

Daring bakers challenge: scones

  

Audax Artifex was our January 2012 Daring Bakers’ host. Aud worked tirelessly to master light and fluffy scones (a/k/a biscuits) to help us create delicious and perfect batches in our own kitchens!

En ze heeft werkelijk alles onderzocht. Ze maakte meer dan 20 batches, dus dat betekende veel werk. Audax, hartstikke bedankt, ze smaakten inderdaad heerlijk.

Ik heb lang nagedacht wat ik bij de scones zou serveren. Slagroom natuurlijk, maar er zou iets fruitigs bij mogen. Dus heb ik een cranberry compote gemaakt.
Volgens een recept van Sarah Raven: Eten met familie en vrienden (echt een aanrader dit boek). Het was een heerlijke combinatie met de luchtige scones.
Uit het recept wist ik zes scones te halen, dus er bleef er een over (wij zijn met vijven en vonden het niet eerlijk dat iemand er twee kreeg). De volgende dag waren ze echter niet zo lekker (te hard), dus een kleine opmerking: eet ze zo snel je kunt (en wij vinden ze net uit de oven het allerlekkerst).

Scones (6 stuks):

Ingrediënten:
- 140 gram bloem;
- 2 theelepels bakpoeder;
- 1/2  theelepel zout;
- 2 eetlepels bevroren geraspte boter;
- ongeveer 120 mL koude melk;
- 1 eetlepel melk, voor glazuur.

Bereiding:
Verwarm de oven voor naar 240°C. Zeef de droge ingrediënten drie keer. Wrijf de bevroren boter erdoorheen totdat je een soort van grove broodkruimels krijgt (erwt grootte).
Voeg bijna alle melk in een keer toe en meng tot je een plakkend deeg krijgt. Hoe natter het deeg, hoe luchtiger zullen de scones worden! Leg het deeg op een licht bebloemde ondergrond en bebloem de bovenkant licht. Om het deeg homogener te maken kneedt je het deeg nog 4 tot 5 keer zachtjes, totdat het deeg zacht voelt. Om een gelaagd effect in je scones te krijgen, vouw je het deeg in plaats van kneden. Doe dit in totaal 4 tot 5 keer.
Druk het deeg in een rechthoek van ongeveer 15 bij 10 cm ( 2 cm dik). Pak een koekjesuitsteker en druk die in een bakje met bloem (mijn uitsteker had een doorsnede van 5 cm). Druk een scone uit het deeg (niet de uitsteker draaien) en leg de scones voorzichtig op een bakplaat (niet aandrukken). Wanneer alle scones zijn uitgestoken en er nog deeg over is, steek nog scones uit tot het deeg op is.
Bestrijk de bovenkant met melk en bak ze gedurende 10 minuten in de oven.


Cranberry Limoen compote:

Ingrediënten:
- 350 gram verse cranberry's;
- 50 gram droge cranberry's;
- rasp en sap van 1 limoen;
- 2 eetlepels lichtbruine suiker;
- 6 eetlepels port;
- 3 anijs sterren;
- 1 kaneelstokje.

Bereiding:
Doe alle ingrediënten in een grote pan. Verhit de pan op een gemiddeld vuur en laat de ingrediënten aan de kook komen (maar blijf roeren). Verlaag het vuur (of gebruik een sudderplaatje) en laat het gedurende 12-14 minuten sudderen. Doe de compote in een schaal en laat het afkoelen en bewaar in de koelkast. Verwijder voor gebruik de anijs en het kaneelstokje en verwarmd de compote voor je hem serveert. De compote kan vijf dagen in de koelkast worden bewaard.

Geen opmerkingen: