zaterdag 22 oktober 2011

Eenvoudige koekjesKoekjes, altijd heerlijk. Zo meteen komen de kinderen weer thuis vanuit school en dan hebben we een lekker koekje bij de thee. Voor hen hoeft het niet te veel tierlantijntjes te hebben. Deze koekjes voldoen precies aan hun wensen. En snel gemaakt. Hoe je dat doet, hierbij het recept:


Ingrediƫnten:
- 200 gram bloem, gezeefd;
- 2 theelepels bakpoeder;
- mespuntje zout;
- 1 ei, geklutst (L);
- 225 gram suiker;
- 1 theelepel vanille-essence;
- 125 gram roomboter, ongezouten;
- 1 eetlepel gesmolten boter;
- 3 eetlepels rietsuiker.

Bereiding:
Meng in een kom de bloem met het bakpoeder en het zout. In een tweede kom mix je de boter tot hij luchtig wordt. Vervolgens voeg je, lepel voor lepel, de suiker erbij. Daarna het ei en de vanille-essence en mix tot alles goed is opgenomen.
Voeg de bloem nu toe en zet de schaal even in de koelkast zodat het deeg wat steviger (en minder plakkerig wordt).
Na ongeveer een kwartier is het deeg stevig genoeg om er een rol van te maken van ongeveer 5 cm dikte. Strooi het rietsuiker over het werkblad en rol het deeg er door heen. De uiteinden hoeven niet gesuikerd te worden. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het tenminste een halfuurtje rusten in de koelkast. Tegen het einde van de rusttijd, verwarm je de oven voor op 180 graden Celsius. Boter een bakplaat in met de gesmolten boter en snijdt het deeg vervolgens in plakjes van ongeveer 5 mm. Leg de plakjes op ongeveer 4 cm afstand van elkaar op de bakplaat. Als je nog deeg overhebt, leg je dat in de koelkast, zodat het niet te warm wordt.
Zet de bakplaat in de oven en bak de koekjes ongeveer 13 minuten, totdat ze een beetje bruin bij het randje zijn. 5 minuten laten rusten, voordat je ze van de bakplaat afhaalt en verder afkoelen op een rooster (zodat ze een beetje uitharden). Wanneer je nog deeg hebt, smeer je wederom je bakplaat in en herhaal je de stappen zoals hierboven beschreven.

Theetijd!

Geen opmerkingen: