donderdag 27 oktober 2011

The daring bakers - povotica  

The Daring Baker’s October 2011 challenge was Povitica, hosted by Jenni of The Gingered Whisk. Povitica is a traditional Eastern European Dessert Bread that is as lovely to look at as it is to eat!

Dit was een heerlijk recept wat we via Jenni kregen, mede omdat we net onze eigen walnoten hadden verzameld en gedroogd. En meteen kwam het recept om uit te proberen. Jenni had research uitgevoerd en kwam erachter dat dit brood $25 dollars kostte in een winkel bij haar in de buurt. En dat voor 1 brood. Ze vond het een heerlijk brood, maar de prijs te hoog en heeft het recept gezocht en (gelukkig voor ons) gevonden.

Toen ik de Povotica gemaakt had, bleek het geen cake of een taart te zijn. Het is een soort brood met een zoete vulling. Het ziet er geweldig uit door het lijnenspel na het snijden. En het smaakt heerlijk.
Hij bleef dan ook niet lang in ons huis. Mijn oudste vond hem lekker (maar ja hij houdt van alle noten), mijn middelste vond hem heerlijk (en hij houdt niet van walnoten om zo te eten, maar wel in dit recept) en mijn jongste, tja die vindt bijna alles heerlijk en dus ook dit recept.

De Zondag dat ik de Povotica gemaakt had, kregen we visite en zij vonden de Povotica heerlijk. Ze vroegen onmiddellijk naar het recept en natuurlijk heb ik gezegd dat ze moesten wachten tot 27 oktober wanneer het recept voor de rest van de mensen wordt onthuld op onze eigen blogsite van de daring kitchen: www.thedaringkitchen.com, op deze site kun je ook foto's zien van de provotica die andere daring bakers collega's hebben gemaakt.Ingredienten (1 brood):

Activatie gist:
- 1⁄2 theelepel suiker;
- 1⁄4 theelepel bloem;
- 2 eetlepels (30 ml) warm water;
- 11⁄2 theelepel gedroogde gist.

Deeg:
- 120 ml volle melk;
- 3 eetlepels (45 gm) suiker;
- 3⁄4 eetlepel zout;
- 1 ei (L);
- 2 eetlepels (30 gm) ongezouten boter, gesmolten;
- 280 gm bloem.

Walnootvulling:
- 280 gm walnoten, fijn gemalen;
- 60 ml volle melk;
- 60 gm ongezouten boter;
- 1 eigeel (L), geklopt;
- 1⁄4 theelepel vanille extract;
- 115 gm suiker;
- 1⁄4 theelepel cacao;
- 1⁄4 theelepel kaneel.

Topping:
- 2 eetlepels (30 ml) koude sterke koffie;
- 11⁄2 theelepel suiker;
- gesmolten boter.


Bereiding:
Activatie gist: 
Roer in een kom de suiker, bloem en het gist door het warme water. Laat dit 5 minuten staan (er moeten bellen gevormd zijn).

Bereiding deeg:
Verhit de melk in een steelpan tot 82 graden Celsius, waarbij je constant roer zodat je geen velletje krijgt. Er moet damp ontstaan, maar het mag niet koken. Laat het een beetje afkoelen naar 43 graden Celsius.
In een grote kom meng je de melk, suiker en het zout. Voeg het ei, gistmengsel, gesmolten boter en 70 gram bloem toe. Meng dit goed en voeg vervolgens langzaam het restant bloem toe, waarbij je blijft mengen totdat het deeg van de kom loslaat. Leg het deeg op je werkblad en kneedt nogmaals verder totdat je een glad niet plakkend deeg hebt. Mocht het toch plakken dan voeg je nog wat bloem toe. 
Doe het deeg in een met olie ingevette kom en trek hier een plastic folie over heen. Laat het rijzen gedurende anderhalf uur op een warme plaats, zodat de omvang verdubbelt.

Vulling:
Meng in een kom de walnoten, suiker, kaneel en cacao. Verhit de melk en de boter totdat het kookt. Giet de vloeistof over het noten/suiker mengsel. Voeg het ei en de vanille toe en meng grondig door. Laat bij kamertemperatuur staan totdat het nodig is in het recept. Mocht het te dik worden, dan kun je een kleine hoeveelheid warme melk toevoegen.

Rollen en samenvoegen deeg:
Strooi een beetje bloem op je werkblad. Leg het deeg op het werkblad en rol het deeg uit met de deegroller, totdat het ongeveer 26 cm bij 31 cm is. Bestrijk dit met 1 tot 1.5 theelepel gesmolten boter en stretch met je handen het deeg vanuit het midden naar buiten totdat het deeg dun is.
Af en toe moet je het deeg omhoog tillen zodat het niet blijft plakken. Het resultaat zou een dun deeg moeten zijn, waar je bijna doorheen kan kijken. Strijk de vulling gelijkmatig over het deeg en rol het op. Til het naar een ingevette cakevorm waarbij je de twee einden laat uitsteken en een U-vorm in de cake legt (zie foto) Vervogens vouw je de rest eromheen. Bestrijk het brood met een mengsel van de koffie en de suiker. Leg een plastic over de cakevorm en laat 15 minuten rusten. Verhit ondertussen de oven voor op 180 graden Celsius. Verwijder het plastic en bak gedurende 15 minuten. Verlaag de temperatuur naar 150 graden Celsius en laat 45 minuten bakken. Haal het brood uit de oven en bestrijk met de boer. Laat het 20 - 30 minuten afkoelen op een rooster voordat je het snijdt. 

1 opmerking:

Jay zei

wow...looks gorgeous...excellent try..
first time here..love your space..
very interesting presentation with great cliks..
Am your happy first follower now..;)
do stop by mine sometime..
Tasty Appetite