donderdag 20 oktober 2011

Chocokoffiemoes taart
Zoals in mijn beschrijving al is te lezen, ben ik een zoetekauw. Ik probeer daarbij ook graag nieuwe recepten uit. Dit is een aanpassing van een recept, zoals gepubliceerd in de blog van tartelette. Deze blog is wonderschoon qua recepten, maar ook qua foto’s. Dat is dan ook haar vak en dat zie je.

Het recept heb ik enigszins vernederlandst, omdat heavy cream bij ons niet te verkrijgen is. Je kunt daarvoor in de plaats overigens gewoon 1/3 mascarpone - 2/3 slagroom gebruiken. Indien anders vermeld zijn alle ingrediƫnten bij kamertemperatuur.


Ingredienten:


Voor de bodem:
- 115 gram roomboter, ongezouten;
- 220 gram suiker;
- 45 gram cacao poeder;
- 2 eieren;
- 185 gram bloem;
- 1 theelepel bakpoeder;
- 1 theelepel espressopoeder;
- 1/2 theelepel natriumbicarbonaat;
- 250 mL water (ca. 37 graden Celsius)

Voor de vulling:
- 170 gram chocolade puur;
- 60 mL (1/4 cup) volle melk;
- 1 theelepel espressopoeder;
- 55 gram roomboter, ongezouten;
- 75 mL mascarpone;
- 175 mL slagroom.

Voor de decoratie:
- 50 gram melkchocolade
- 50 gram pure chocolade

Bereiding:

Bodem:
De oven voorverwarmen op 160 graden Celsius. Neem 2 20 cm doorsnede ronde taartvormen. Vet deze in en bestrooi met bloem (te veel weggooien). De bodems bekleden met bakpapier.
Mix de boter met de suiker tot een licht en luchtig beslag ontstaat. Op lage stand voeg je de cacao toe, tot deze volledig is opgenomen. Voeg de eieren een voor een toe, ook tot deze zijn opgenomen. Voeg de bloem, bakpoeder, espressopoeder en de natriumbicarbonaat toe en m ix op de medium snelheid en voeg geleidelijk het water toe, tot een glad deeg. Verdeel het deeg over de bakvormen en laat het 30 tot 40 minuten (tot een satestokje er droog uitkomt, wanneer je het in het midden er in prikt) bakken.
Verlaag de temperatuur naar 150 graden. Snijdt de bovenkant van de taart eraf, zodat deze recht wordt en breek dat wat er af is gesneden in stukken op een bakplaat. Zet de bakplaat nog ca. 15 minuten in de oven totdat deze stukjes droog zijn. Met behulp van de keukenmachine kun je deze stukjes verkruimelen tot korreltjes. Zet deze terzijde.

Vulling:
Smelt de chocolade au-bain-marie en meng je het met de espressopoeder, de melk en de boter. Laat het mengsel afkoelen tot 37 graden Celsius. De mascarpone met de slagroom wordt tot pieken geklopt en door de chocolade gevouwen.

Decoratie:
Pak een bakblik voor stokbroden die je bedekt met bakpapier. Eerst smelt je de pure chocolade au-bain-marie en smeert deze over het bakpapier. Ondertussen wordt de melkchocolade gesmolten. Wanneer de pure iets uithardt, wordt met een kwastje de melkchocolade erdoor gesmeerd, waardoor een kunstig effect ontstaat.

Afwerken taart:
Laat een van de cakes in een blik zitten, smeer over de cake de vulling en leg de tweede cake erop. Laat dit tenminste een uur opstijven in de koelkast. Haal vervolgens het bakblik weg en bedek de zijkant en bovenkant met de kruimels. Decoreer met de chocoladekrul en leg er eventueel nog een klodder slagroom bij.

Eet smakelijk.

Geen opmerkingen: