zaterdag 29 januari 2011

Honing pompoen taart

  


Pompoen zat in mijn groentenpakket. Wat kun je daar mee? Een heerlijke taart van maken. En aangezien we toch visite krijgen, zal deze wel opgaan!
Het recept is gebaseerd op een recept uit het gouden honing boek, maar hier en daar wel wat aangepast.

Ingredienten:

Voor het deeg heb je het volgende nodig:
- 250 gram speltmeel;
- 50 gram honing;
- snuf zout;
- 125 gram koude boter, in blokjes;
- 1 eetlepel water;
- 1 ei (L).

Voor de vulling:
- 1 pompoen;
- 200 gram crème fraiche;
- 150 gram honing;
- 3 eieren (L);
- 2 eierdooiers (L);
- 1 theelepel kaneelpoeder;
- 1 theelepel gemberpoeder;
- 1/2 theelepel kruidnagelpoeder;
- Geraspte schil van een sinaasappel (biologisch);
- 120 gram gehakte walnoten.

Bereiding:
Snijdt het vruchtvlees van de pompoen in blokjes en stoom ze boven water totdat ze zacht zijn. Pureer het vlees vervolgens en zet terzijde.
Voor het deeg meng je het meel met het zout en de boter in de keukenmachine (met snijhaak). Vervolgens voeg je de resterende ingrediënten toe en maal je het geheel nog even. Het deeg uitrollen en in een boterkoekvorm van ongeveer 26 cm overbrengen. De vorm natuurlijk vooraf invetten.
Zet het bakblik ten minste 30 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 230 graden Celsius.
Meng voor de vulling de pompoenpuree met de crème fraiche. Schenk daar de honing bij en de eieren / eidooiers. Meng het geheel goed met een garde door. Voeg de specerijen en de sinaasappelschil toe en als laatste de noten. Schenk  de vulling in het bakblik. Plaats het bakblik in de oven en verlaag naar 10 minuten de temperatuur naar 190 graden Celsius. Laat bij deze temperatuur de taart nog verder bakken.




Geen opmerkingen: