donderdag 27 januari 2011

Chocolademoes

  


Lekkere chocolademoes met hazelnoten. Hij was hier binnen no-time op. Geen likje meer terug te vinden in het glas. Gelukkig had ik deze foto nog gemaakt, want een leeg schaaltje staat niet zo charmant.
Hij is niet al te best voor de lijn, maar af en toe zondigen moet kunnen.
Ik had overigens geen 60 % cacao en heb, zoals je op de eerste foto kunt zien, de 70 % cacao gemengd met melkchocolade.


Ingredienten:
60 gram hazelnoten, gepeld en gemalen;
400 gram chocolade met 60 % cacao, in stukken;
30 gram boter, ongezouten;
200 gram fijne suiker;
6 eieren, gesplitst;
60 mL whisky.

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Rooster de hazelnoten kort, ongeveer een minuutje of 5, totdat ze lekker ruiken.
Vul een pan met een bodempje water en zet een schaal hierop die warmte geleidt, maar het water niet raakt. Doe in de schaal de chocolade, de boter en 100 gram suiker. Smelt deze au-bain-marie.
Klop ondertussen de eiwitten tot je stijve pieken krijgt en voeg dan de rest van de suiker toe. Mix totdat deze opgelost is.
Wanneer de chocola is gesmolten, roer je de eigelen, de hazelnoten en de whisky erdoor (in mijn geval heb ik het beslag gehalveerd, omdat ik mijn kinderen nog geen alcohol wil geven, de rest van het recept heb ik dus in twee delen uitgevoerd).
Voeg dan ongeveer een derde van de eiwitten toe en roer die er goed doorheen. Dit maakt het beslag al luchtig.
Spatel vervolgens de rest van de eiwitten erdoor.
Laat de mousse opstijven in de koelkast gedurende een uurtje of twee. Vervolgens opdienen.





Geen opmerkingen: